Cum să înțelegeți că aveți osteocondroză

Fractura coloanei vertebrale în osteocondroză

Mulți pacienți nu știu să înțeleagă că au osteocondroză, dar în același timp sunt bucuroși să pună ei înșiși un astfel de diagnostic. Cauzele durerilor de spate, spate sau gât pot fi variate. Aceasta poate fi o curbură a coloanei vertebrale, tulburări ale organelor interne, tumori, infecții, instabilități în poziția corpurilor vertebrale etc. Prin urmare, nu ar trebui să vă autodiagnosticați. În caz de durere, consultați un medic.

Nu există un algoritm de încredere pentru a detecta osteocondroza fără examinări speciale. Cu toate acestea, există anumite semne clinice care permit suspiciunea acestei boli. Despre asta vom vorbi în materialul care vă va fi adus la cunoștință. Între timp, vă sugerăm să vă familiarizați cu mecanismul de formare a osteocondrozei.

Boala distrofică degenerativă a țesutului cartilajului discurilor intervertebrale - aceasta se numește științific osteocondroză. Când se dezvoltă, duce la dorsopatie, care se complică cu dorsalgie, sciatică, sciatică, sciatică, lombago și alte sindroame asociate cu afectarea diferitelor țesuturi.

Osteocondroza este o consecință a menținerii unui stil de viață greșit al unei persoane. Factorii care contribuie sunt:

 • Obezitatea - fiecare kilogram creează depreciere suplimentară și stres mecanic asupra țesutului cartilajului discului intervertebral;
 • un stil de viață sedentar, fără exerciții regulate pe cadrul muscular al spatelui;
 • consumați cantități mari de carbohidrați, alimente rafinate;
 • purtarea hainelor și pantofilor strâmți, incomozi;
 • postură incorectă, obiceiul de a se apleca, de a se cocoșa, de a înclina corpul într-o direcție sau alta;
 • deformarea piciorului sub formă de picior plat sau picior bot;
 • curbura coloanei vertebrale;
 • muncă sedentară sau muncă fizică grea;
 • fumatul și consumul de băuturi alcoolice;
 • consumul insuficient de apă potabilă curată în timpul zilei.

Toți acești factori încetinesc microcirculația sângelui în rețeaua capilară în grosimea țesutului muscular. Se pare că nu poate efectua un schimb difuz cu drepturi depline cu țesutul cartilaginos al discurilor intervertebrale. Nu au propriul lor sistem circulator. În acest fel, este pornit mecanismul de distrugere a suprafeței inelului fibros (aceasta este învelișul exterior al discului intervertebral). Formează un depozit de săruri de calciu. Acestea împiedică absorbția lichidului din exterior. Prin urmare, inelul fibros începe să atragă lichid din nucleul pulpos din interior. Acest corp gelatinos este responsabil pentru menținerea înălțimii și formei normale a discului. Prin urmare, odată cu pierderea de lichid, nucleul pulpos își pierde capacitatea de a menține înălțimea discului. Se dezvoltă a doua etapă a osteocondrozei - proeminență.

În a treia etapă, inelul fibros se rupe și o parte din nucleul pulpos iese. Este o hernie de disc. Apasă pe țesuturile moi din jur, provoacă o reacție inflamatorie etc.

A patra etapă a osteocondrozei este sechestrarea herniei intervertebrale. O porțiune a nucleului pulpos se desprinde sau iese în întregime prin ruptura rezultată a inelului fibros. Dacă hernia intră în cavitatea canalului spinal, sechestrarea acesteia necesită o intervenție chirurgicală de urgență. În caz contrar, o persoană poate rămâne cu dizabilități cu paralizie a corpului pentru tot restul vieții.

După cum puteți vedea, aceasta este o boală foarte gravă care necesită un diagnostic în timp util. Cu cât tratamentul complex este început mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a restabili integral integritatea discului intervertebral și funcțiile acestuia.

Când apar primele semne de osteocondroză, puteți face o programare la un vertebrolog sau neurolog. Medicii efectuează o examinare și o examinare manuală. Ei vor pune un diagnostic precis și vor recomanda orice teste suplimentare care ar putea fi necesare. După un diagnostic precis, vi se va oferi tratament.

Cum se recunoaște osteocondroza cervicală

Cum să înțelegeți că aveți osteocondroză cervicală și nu miozită și ce să faceți în continuare? Înainte de a identifica osteocondroza cervicală, trebuie să faceți o anamneză:

 1. când apare durerea;
 2. ce acțiuni provoacă apariția lor;
 3. cu cât timp în urmă a fost prima criză;
 4. Există semne clinice suplimentare?
 5. modul în care este organizat locul de dormit și de lucru;
 6. ce obiceiuri proaste există;
 7. locul de muncă și ocupație.

După toate aceste informații, cum să înțelegem această osteocondroză cervicală? În primul rând, este important de știut că o boală degenerativă degenerativă a discurilor intervertebrale se manifestă numai în stadiile inițiale sub formă de durere, rigiditate a mișcării, suprasolicitare a mușchilor gâtului și a zonei gulerului. Pe lângă aceste semne mai sunt apoi durerile de cap tensionale, amețelile, tulburările de auz și vederea, oboseala crescută, performanța psihică redusă etc.

O caracteristică distinctivă a osteocondrozei cervicale este că agravarea simptomelor începe la sfârșitul zilei de lucru. Și activitatea profesională a pacientului în cele mai multe cazuri este asociată cu o tensiune statică prelungită a mușchilor gâtului și zonei gulerului. La examinare, există durere la palparea proceselor spinoase ale vertebrelor, tensiune musculară excesivă și durere crescută atunci când încercați să întoarceți capul.

Înainte de a detecta osteocondroza regiunii cervicale, medicul recomandă pacientului să ia o radiografie. Prezintă spațiile reduse dintre corpurile vertebrale. Aceasta indică faptul că se dezvoltă o proeminență. Cu ajutorul unei radiografii, un vertebrolog cu experiență poate exclude instabilitatea poziției corpurilor vertebrale, subluxațiile acestora, retrolisteza, antelisteza, distrugerea articulațiilor intervertebrale și o serie de alte patologii grave. Dacă această examinare nu este suficientă, se recomandă efectuarea unui RMN sau CT. Dacă suspectați dezvoltarea sindromului arterei vertebrale posterioare, se recomandă efectuarea unei examinări cu ultrasunete a vaselor gâtului și capului.

Cum să recunoașteți osteocondroza regiunii toracice

Înainte de a detecta osteocondroza toracică, este necesar să se excludă posibilitatea dezvoltării patologiilor organelor interne, cum ar fi inima, sistemul cardiovascular, plămânii, pleura, bronhiile etc. Luați în considerare cum să identificați osteocondroza regiunii toracice:

 • tehnica principală de diagnosticare este palparea, dacă durerea este determinată exclusiv de procesele spinoase ale vertebrelor și în zona mușchilor paravertebrali, nu este exclusă distrugerea degenerativă a țesutului cartilaginos al discurilor intervertebrale;
 • mobilitatea este limitată și toate răsucirile și întoarcerile corpului cresc durerea;
 • atacul de durere a fost provocat de efort fizic, hipotermie sau factori de stres psihologic;
 • Respirația adâncă nu crește durerea.

Este foarte important să știți cum să înțelegeți inima sau osteocondroza, deoarece durerea toracică acută este destul de des un precursor al infarctului miocardic. Și în această stare, pacientul ar trebui să primească imediat îngrijiri cardiologice.

Prin urmare, dacă frica, panică și frica de moarte sunt simțite în timpul unui atac de durere, atunci probabilitatea unui atac de cord este de 90% și trebuie să apelați urgent o ambulanță. Dacă există un tonometru, atunci trebuie să măsurați tensiunea arterială și să numărați pulsul. Dacă pulsul încetinește până la bradicardie (mai puțin de 50 de bătăi pe minut), iar tensiunea arterială crește cu 20-40 mm Hg peste norma de vârstă, ar trebui să se suspecteze și un atac de angină instabilă cu o posibilă tranziție la infarct miocardic.

Nu ar trebui să căutați informații despre cum să înțelegeți o durere de inimă sau osteocondroză, este mult mai productiv să căutați ajutor medical. Chiar și cel mai frecvent EKG efectuat în camera de urgență a spitalului arată ce declanșează sindromul durerii: inima sau coloana vertebrală. Separat, te poți baza doar pe senzații în timpul palpării. Cu afectarea mușchiului inimii, palparea proceselor spinoase ale vertebrelor, de regulă, nu provoacă senzații neplăcute. Dar, în același timp, există astfel de simptome clinice ale osteocondrozei, cum ar fi scurtarea respirației, o senzație de lipsă de aer, paloarea pielii, o senzație de transpirație rece lipicioasă pe piele, cianoza triunghiului nazolabial și slăbiciune musculară severă.

Cum se recunoaște osteocondroza coloanei lombare?

Destul de acută este întrebarea cum să înțelegeți că osteocondroza coloanei vertebrale lombare provoacă dureri severe. În plus, odată cu înfrângerea unor nervi radiculari perechi, precum și a plexurilor nervoase, apar simptome clinice similare cu bolile tractului gastrointestinal și ale sistemului urinar. Acestea sunt constipația, diareea, urinarea frecventă etc.

Cum să înțelegeți că osteocondroza din spate provoacă durere și toate celelalte semne clinice:

 • nicio creștere a temperaturii corpului;
 • fără greață și vărsături;
 • limba nu este acoperită cu un strat alb sau galben;
 • atunci când urinează, culoarea urinei nu se abate de la normal;
 • la golirea intestinelor nu există tenesmus și alte senzații dureroase;
 • nu există amestec de sânge sau mucus în fecale.

Pentru a exclude patologia renală, se efectuează un test pentru simptomul lui Pasternatsky. Pacientul stă în picioare, cu spatele la medic. Medicul bate ușor marginea arcului costal inferior cu marginea palmei. Dacă apare durere, există o mare probabilitate ca durerea de spate să fie asociată cu afectarea rinichilor și a ureterelor.

Cum să recunoașteți osteocondroza coloanei lombare prin semne indirecte:

 • cu fiecare mișcare, durerea crește brusc;
 • agravarea stării începe după efort fizic intens, ridicare grea, hipotermie sau supraîncălzire a corpului;
 • Se simte rigiditatea mișcărilor, adesea asociată cu slăbiciune musculară;
 • mușchii din regiunea lombară sunt puternic încordați, dureroși la palpare;
 • Durerea se poate răspândi de-a lungul nervilor mari, de exemplu, în zona inghinală, pe peretele abdominal anterior, de-a lungul extremităților inferioare;
 • în repaus, sindromul dureros dispare rapid.

Când apar simptome caracteristice ale osteocondrozei, este important să contactați cât mai curând posibil un neurolog sau un vertebrolog. Doar un medic cu experiență poate exclude posibilitatea deplasării vertebrale, herniei de disc, stenozei canalului spinal și alte patologii periculoase care necesită asistență medicală imediată.

Ce să faci cu durerea din osteocondroză?

Ne-am dat seama cum să înțelegem că durerea apare din osteocondroză. Acestea sunt informații importante acum. Trebuie să știi cum să te comporți corect și ce să faci pentru a scăpa de o astfel de boală.

O boală degenerativă a țesutului cartilajului discurilor intervertebrale nu se vindecă de la sine. Acest lucru se datorează unui număr de factori. În primul rând, are loc calcificarea suprafeței inelului fibros, în urma căreia își pierde capacitatea de a absorbi fluidul secretat de mușchii care lucrează. În al doilea rând, pe măsură ce înălțimea discului scade, are loc o contracție secundară a ligamentelor și tendoanelor. Înălțimea spațiilor intervertebrale necesare erecției discurilor intervertebrale nu mai poate fi restabilită de unul singur.