Ce este osteocondroza coloanei vertebrale?

Osteocondroza este o patologie cronică a coloanei vertebrale, a cărei cauză principală sunt modificările degenerative ale discului intervertebral. Odată cu progresia bolii, în procesul patologic sunt implicate și alte structuri ale coloanei vertebrale - corpuri vertebrale, articulații intervertebrale, ligamente etc.

Boala afectează oameni de toate vârstele. Până de curând, osteocondroza era considerată soarta persoanelor în vârstă, dar recent s-a remarcat o creștere a incidenței acestei boli la tineri. Atât femeile, cât și bărbații sunt afectați în mod egal.

De ce apare osteocondroza?

Pentru a înțelege mai bine ce este osteocondroza, este necesar să luăm în considerare pe scurt cauzele și mecanismul apariției acesteia.

Formarea modificărilor patologice în osteocondroza coloanei vertebrale are loc lent. De la începutul procesului patologic în cartilajul intervertebral până la manifestarea primelor simptome de osteocondroză, trec adesea ani.

Cauzele osteocondrozei

Sănătatea coloanei vertebrale este direct influențată de mulți factori negativi. Dacă influența lor se exercită o perioadă lungă de timp, aceasta duce la apariția unor modificări patologice în structurile coloanei vertebrale. Și acest lucru contribuie la dezvoltarea osteocondrozei.

De exemplu, ceea ce este osteocondroza este bine cunoscut persoanelor care duc un stil de viață inactiv, care sunt supraponderali. Activitatea fizică excesivă, leziunile spatelui și gâtului, unele boli somatice pot duce și la dezvoltarea acestei patologii. Și ereditatea complicată și vârsta sunt factori direcți care duc la dezvoltarea leziunilor degenerative ale țesutului cartilajului discurilor intervertebrale.

Cum se dezvoltă osteocondroza?

Mecanismul de dezvoltare (sau patogeneza) osteocondrozei este încă controversat și insuficient studiat. Este foarte probabil ca această boală să apară pe baza unor tulburări metabolice care apar în structurile coloanei vertebrale.

Sub influența factorilor nefavorabili, apar adesea modificări ireversibile ale țesutului cartilajului discului intervertebral, urmate de distrugerea (sau distrugerea) treptată a acestora.

Apoi, procesul patologic se extinde și la țesutul osos al vertebrei cu dezvoltarea deformării sale și modificări ireversibile ale structurilor înconjurătoare.

Apariția unor astfel de modificări în discul intervertebral depinde direct de nuanțele sale anatomice:

 1. Țesutul cartilajului nu are propriul sistem de alimentare cu sânge. Nutriția sa este asigurată de țesutul osos al vertebrelor adiacente. În cazul tulburărilor circulatorii ca urmare a unui stres fizic insuficient sau, dimpotrivă, excesiv asupra coloanei vertebrale, are de suferit și nutriția cartilajului.
 2. De asemenea, nu există fibre nervoase în cartilaj. Ca urmare, atunci când discul intervertebral este supraîncărcat funcțional, transmiterea unui impuls nervos care declanșează activarea metabolismului are loc prematur.
 3. Capacitatea țesutului cartilajului discului intervertebral de a se autovindeca (regenera) este încetinită din cauza particularităților sale structurale.

Există, de asemenea, alți factori care contribuie în mod clar la dezvoltarea proceselor degenerative în țesutul cartilajului discurilor intervertebrale și la dezvoltarea osteocondrozei.

Stadiile modificărilor patologice

Pe baza datelor actuale privind patogeneza acestei patologii, se pot distinge condiționat mai multe etape ale procesului degenerativ în discul intervertebral. Etapele osteocondrozei coloanei vertebrale:

 1. Elementar. Țesutul cartilajului discului intervertebral suferă modificări structurale sub influențe mecanice - apar tulburări funcționale. Caracterizat prin apariția de fisuri pe suprafața discului, care diferă ca mărime și adâncime. Ulterior, aceste lacrimi se transformă în proeminențe (hernii).
 2. mediu. Se caracterizează prin apariția instabilității zonei afectate a coloanei vertebrale din cauza mobilității patologice a vertebrelor. În acest caz, una dintre funcțiile principale ale coloanei vertebrale, funcția de protecție, este perturbată. Trunchiurile nervoase și vasculare care curg în canalele sale osoase devin vulnerabile. Se dezvoltă simptome clinice vii ale bolii.
 3. In cele din urma. Țesutul cartilajului afectat este înlocuit cu țesut fibros mai grosier și mai dens. În același timp, herniile intervertebrale dispar. Și mobilitatea patologică a vertebrelor este înlocuită de o limitare accentuată a mobilității acestora. Adesea există o îngustare a canalului spinal cu dezvoltarea manifestărilor de compresie a segmentelor măduvei spinării.

Prin urmare, fiecare etapă a bolii este caracterizată de prezența propriilor simptome specifice, care, fără îndoială, joacă un rol cheie în alegerea metodelor de tratare a osteocondrozei.

Manifestari clinice

Semnele de osteocondroză spinală apar ca modificări ale țesutului osos al vertebrelor. Este posibil ca pacientul să nu aibă niciun disconfort pentru o perioadă lungă de timp.

Boala se caracterizează printr-o evoluție cronică, cu faze alternante de exacerbare și remisie.

Adesea, o exacerbare a osteocondrozei are loc sub influența factorilor provocatori: suprasolicitare fizică, hipotermie, expunere prelungită la o poziție inconfortabilă, de exemplu, într-un vis sau la locul de muncă etc.

Există multe simptome ale acestei boli, în funcție de localizarea procesului patologic și de severitatea modificărilor structurale ale cartilajului și țesutului osos. Toate aceste simptome pot fi clasificate în mai multe sindroame. Ele sunt adesea combinate.

sindrom radicular

Apare la aproape toți pacienții cu osteocondroză a coloanei vertebrale. Comprimarea (compresia) rădăcinilor nervilor spinali de către structurile alterate patologic ale coloanei vertebrale joacă un rol în apariția acestui sindrom.

Semnul principal al sindromului radicular este durerea, care într-un număr semnificativ de cazuri se poate răspândi de-a lungul cursului de inervație a rădăcinii corespunzătoare (radiații). Caracterizat prin durere radiantă de sus în jos. De exemplu, dacă regiunea lombară este afectată, fesele dor și piciorul cedează.

Intensitatea durerii crește odată cu rotația trunchiului sau gâtului și cu activitatea fizică. Senzațiile dureroase sunt caracterizate ca tăiere, tragere, coacere.

Împreună cu sindromul durerii, simptomele unei încălcări a sensibilității prin natura creșterii acesteia (hiperestezie), precum și sensibilitatea afectată, amorțeala, se dezvoltă adesea în zona afectată.
Pe măsură ce boala progresează și cauza compresiei nu este eliminată, hiperestezia este înlocuită cu hipestezie (reducerea sensibilității), care este adesea însoțită de simptome de pierdere a funcției rădăcinii vertebrale afectate.

sindromul coloanei vertebrale

Acest sindrom se dezvoltă ca urmare a compresiei măduvei spinării. Cea mai frecventă cauză a unei astfel de compresii este o hernie intervertebrală.

Sensibilitatea, reactiile la temperatura si stimulii durerii scad progresiv. Slăbiciune musculară progresivă se dezvoltă atât la nivelul membrelor, cât și al trunchiului. Simptomele paretice sau paralitice sunt adesea formate.

Sindrom vegetativ-vascular

Cefalee cu osteocondroză a coloanei vertebrale

Acest sindrom se dezvoltă cel mai adesea în localizarea cervicală și cervicotoracică a osteocondrozei spinale.

Cauza bolilor vasculare în osteocondroză este un spasm reflex sau compresia mecanică a vaselor mari care trec în canalele osoase ale coloanei vertebrale. Se pot dezvolta diverse simptome care seamănă cu o tulburare circulatorie ischemică a creierului sau a arterelor principale ale extremităților. Aceasta este adesea cauza erorilor de diagnosticare.

În plus, se dezvoltă adesea diverse tulburări vegetative. Sunt cele mai pronunțate la femei (labilitate emoțională, tulburări de somn, neregularități menstruale etc. ).

sindrom visceral

Se caracterizează prin apariția durerii în proiecția inimii, organelor tractului gastrointestinal etc. Adesea, astfel de pacienți sunt tratați pentru boli somatice pentru o lungă perioadă de timp și absolut fără succes.

De exemplu, dacă regiunea toracică este afectată, poate apărea durere în spatele sternului, care este similară cu cea a anginei pectorale. Adesea există o senzație reflexă a bătăilor inimii.

Principii de diagnostic

Pe lângă simptomele caracteristice, alte metode de examinare joacă un rol important în diagnosticul și stadializarea bolii - radiografia coloanei vertebrale, computerul și tomografia nucleară magnetică.

În funcție de indicație, se efectuează alte metode, de ex. B. Scanarea EEG, ECG, Doppler a vaselor de sânge etc.

Tratamentul osteocondrozei

Radiografia coloanei vertebrale cu osteocondroză

Terapia osteocondrozei coloanei vertebrale este o abordare holistică. Atunci când alegeți una sau alta metodă de tratament, este necesar să se evalueze gradul de deteriorare a structurilor coloanei vertebrale, natura și severitatea manifestărilor clinice, precum și stadiul evoluției bolii (exacerbare sau remisiune). .

Un rol important în tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale îl au și măsurile preventive care vizează reducerea frecvenței exacerbărilor bolii și păstrarea structurii vertebrelor și a discurilor intervertebrale.

Tactici în timpul unei exacerbări

O condiție importantă pentru tratamentul bolii în această perioadă este crearea de odihnă în zona afectată a coloanei vertebrale. Pentru aceasta, pacientului i se prescrie repaus la pat folosind diverse instrumente pentru a imobiliza segmentul vertebral afectat.

În unele cazuri, este necesară spitalizarea în secția de neurologie.

Tratament medical

Pentru a reduce intensitatea durerii în osteocondroză, sunt prescrise diferite medicamente:

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
 • Analgezic;
 • relaxante musculare.

În absența efectului utilizării lor, este recomandabil să se prescrie blocaje ale inervației zonei afectate folosind anestezice locale.

Odată cu localizarea cervicală a osteocondrozei, se dezvoltă adesea tulburări circulatorii ale creierului. Pentru a reduce astfel de manifestări, sunt prescrise medicamente care îmbunătățesc fluxul sanguin cerebral. De asemenea, este necesar să se utilizeze mijloace simptomatice - ameliorarea greaței și vărsăturilor, îmbunătățirea tulburărilor de echilibru etc.

În plus, este indicat să prescrieți preparate cu vitamine (în special grupa B), antioxidanți și altele.

Proceduri fizioterapeutice

Fizioterapia osteocondrozei coloanei vertebrale

În osteocondroză, tratamentul cu factori fizici și-a găsit aplicație largă. Diferite metode de fizioterapie sunt utilizate atât în timpul exacerbarii, cât și în faza de remisiune a bolii:

 • În perioada acută se utilizează iradierea UV, tratamentul cu câmpuri electromagnetice (UHF), curent diadinamic etc.
 • În perioada de remisie, se prescrie electroforeză cu diferite medicamente, inductotermie, ultrasunete și diferite tipuri de balneoterapie.

Tactici în faza de remisie

După ce manifestările acute ale bolii dispar, tratamentul bolii continuă. Scopul unei astfel de terapii este de a reduce frecvența exacerbărilor și de a promova regenerarea țesutului osos și cartilajului coloanei vertebrale.

Tratamentul medicamentos prescris pentru faza acută a bolii continuă. În această perioadă se pot folosi condroprotectori - mijloace care îmbunătățesc starea cartilajului.

Pe lângă metodele kinetoterapeutice, se mai folosesc masaje și exerciții kinetoterapeutice.

masaj

Masaj pentru osteocondroza coloanei vertebrale

Efectul principal al masajului vizează îmbunătățirea circulației sângelui în zona afectată și întărirea corsetului muscular. De asemenea, efectuând profesional mișcări de masaj, puteți ameliora spasmele musculare care însoțesc de obicei această patologie.

Prin urmare, masajul trebuie efectuat de un specialist special instruit, care cunoaște fluent această metodă de tratament. Masajul efectuat incorect sau analfabet poate duce la dezvoltarea complicațiilor sau la o exacerbare a bolii.

Gimnastica de recuperare (LFK)

Exercițiile fizice dozate și special selectate stau la baza terapiei prin mișcare. Complexul de astfel de exerciții este selectat de medic individual pentru fiecare pacient. Principiul alegerii exercițiilor de terapie prin exerciții este de a reduce sarcina fizică pe zona afectată a coloanei vertebrale.

Efectul exercițiilor fizioterapeutice are ca scop îmbunătățirea alimentării cu sânge și a fluxului limfatic către zona afectată, întărirea țesutului muscular.

Aceste exerciții ar trebui făcute în fiecare zi. De regulă, primele cursuri individuale sau de grup sunt ținute cu un instructor, apoi pacientul poate efectua independent un set de exerciții acasă.

Prevenirea exacerbărilor

Măsurile preventive pentru agravarea osteocondrozei spinale au ca scop eliminarea tuturor factorilor provocatori:

 • Este necesar să se monitorizeze poziția și postura corecte în timpul perioadelor lungi de stat și așezat.
 • Pentru sarcini statice susținute (de exemplu, munca la calculator), este logic să luați pauze regulate în timpul cărora ar trebui să vă încălziți sau să finalizați o serie de exerciții recomandate de medicul dumneavoastră.
 • Hipotermia trebuie evitată.
 • Este important să dormiți corect cu osteocondroză, să aveți grijă de un loc unde să dormi - o saltea și o pernă. În mod ideal, ar trebui să fie ortopedice.
 • Obligatorie este reducerea excesului de greutate și corectarea în timp util a patologiei somatice și endocrine concomitente.

Și dacă apar cele mai mici simptome ale unei boli ale coloanei vertebrale, nu trebuie să ezitați să consultați un medic. La urma urmei, cu cât este început mai devreme tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale, cu atât rezultatele sunt mai bune.